Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
Egy ágyneműket árúsító boltban a téli szezonra tekintettel a flanel ágyneműk árát két alkalommal is felemelték. Másodszor kétszer annyi százalékkal, mint először.
A kétszeri áremelés után a flanel ágynemű 32%-kal lett drágább.

Hány százalékkal emelték az árát az egyes esetekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy az ágynemű ára x forint volt, ezt növelték q%-kal, ekkor x*(1+q/100) lett azt ára, ezt pedig 2q%-kal növelték, így ára x*(1+q/100)*(1+2q/100) forint lett. A feladat szerint a második áremelés után az ára annyi lett, mintha egyszer 32%-kal növelték volna, vagyis x*(1+32/100)=1,32x forint lett, így ezt az egyenlet tudjuk felírni:

x*(1+q/100)*(1+2q/100) = 1,32x, értelemszerűn x pozitív, így x-szel osztva:
(1+q/100)*(1+2q/100) = 1,32, ez pedig egy sima másodfokú egyenlet, amit már meg tudunk oldani; q₁=10 és q₂=-160, de q pozitív (mivel emelték az árat), így első körben 10%-kal, második körben 20%-kal emelték az árát.
1