Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SoS,

Főoldal » Középiskola » Matematika
762
Kétismeretlenes egyenletrendszer (egyenlet előtt kapcsos zárójel van)
5x+7y=31
3x-y=3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy sokkal bonyolultabb példán elmesélem:
https://www.youtube.com/watch?v=Sv4OXhjYc2w
-1

Számozzuk az egyenleteket:
I. 5x-7y=31
II. 3x-y=3 /*7

Itt érdemes megszorozni a második egyenletet 7-el és akkor össze lehet adni a két egyenletet, miközben kiesik y változó...
Akkor:
I. 5x-7y=31
II 21x-7y=21

I+II

26x=52
x=2

y-t megkapod ha valamelyik egyenletből kifejezed:
Pl. 3x-y=3--->y=3x-3=(3*2)-3=3

Tehát y=3 lesz.

Ezek után az ellenőrzést rád hagyom...
0