Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kis logika...

Főoldal » Középiskola » Matematika
1208
Egy iskolai büfében felmérést végeztek a 9. és a 10. évfolyamos diákok vásárlásairól. A diákok költségeit egy héten keresztül vizsgálták, és a következőkre jutottak:
- a 9. esek összesen 111600 Ft-ot, a 10.-esek 98280 Ft-ot költöttek
- a 9. es vásárlók 27-tel többen voltak, mint a 10.-esek
- a 10. -esek átlagosan átlagosan 320 Ft -tal költöttek többet, mint a 9.-esek

Hány 9. és hány 10. évfolyamos tanuló vásárolt a büfében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 10esek létszáma: x
A 9esek létszáma: x+27
-----------------------------------

Az átlag alapján a következő írhatjuk fel:

[111600 / (x+27)] +320 = 98280 / x

Ezt ha rendezed akkor kapunk egy másodfokú egyenletet:

111600x + 320x2 + 8640x = 98280x + 2653560

320x2 + 21960x - 2653560 = 0

8x2 +549x - 66339 = 0

Ha ezt megoldod a megoldóképlet felhasználásával akkor a következő két megoldást kapod.

x1 = 63, x2 = -131.625

Tehát a 10esek létszáma: 63 fő
A 9esek létszáma: 90 fő
0