Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmónikusan rezgő deszka

Főoldal » Középiskola » Fizika
7
μ698-as. Többször kiszámoltam, de mindig F=-2y*μ*m*g/(a+b) jön ki.

Amit tiszta sor, hogy N_b+N_a=mg
N_b*(b+a)=mg*a => N_b=mg*[a/(a+b)] ugyanígy N_a=mg*[b/(a+b)]

F_e=μ*(N_b-N_a)=μ*m*g*[(a-b)/(a+b)]. Ebből tudom, hogy F_e=0, ha a=b, vagyis középen van a rúd súlypontja.

Adok neki valami "y" kitérést, az egyensúlyi helyzettől "(a+b)/2", akkor innentől felírhatom, hogy a=(a+b)/2-y és b=(a+b)/2+y

korábbról akkor a-b=-2x. Ezt visszahelyettesítve F_e=μ*m*g*(-2y)/(a+b). Ez majdnem stimmel a tankönyvi példával, kivéve a 2x-es szorzót. Sajnos már alapba kitérést vettem, nem amplitúdót, ezért nem lenne logikus y=A/2 visszaosztással próbálni orvosolni. Mit rontok el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0