Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság, geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Egy háromszög oldalainak hosszúsága 12 cm, 15 cm és 16 cm. Egy ahhoz hasonló másik háromszög egyik oldala 10 cm-es.

a, Mennyi lehet a hasonlóság aránya?

b, Számítással határozza meg a másik háromszög többi oldalát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, háromszög, arány, hasonlóság
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Most annyit matekoztam, hogy nem nagyon akarok már. Bocsi.
-3

Az eredeti háromszög oldalai: a=16cm, b=15cm, c=12cm
Mivel nincs megadva, hogy az ehhez hasonló háromszög melyik oldala felel meg az eredeti háromszög melyik oldalának, ezért három megoldás lehet:
1. Az arány 10/16=0,625
2. Az arány 10/15=2/3
3. Az arány 10/12=5/6
Ezekkel kell átszámolni a hasonló háromszögek oldalait:
1.
a’=0,625·a=0,625·16=10cm
b’=0,625·b=0,625·15=9,375cm
c’=0,625·c=0,625·12=7,5cm
2.
a’=a·2/3=16·2/3=32/3cm≈10,67cm
b’=b·2/3=15·2/3=10cm
c’=c·2/3=12·2/3=8cm
3.
a’=a·5/6=16·5/6=40/3cm≈13,33cm
b’=b·5/6=15·5/6=75/6cm=12,5cm
c’=c·5/6=12·5/6=10cm
1