Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek az alábbi kérdésekhez

Főoldal » Középiskola » Matematika
236
a, Egy kör sugara 12 cm.
Milyen hosszú a 42°-os középponti szöghöz tartozó körív?

b, A 32 cm átmérőjű pizzából mekkora területű az a szelet, amelyhez 100°-os középponti szög tartozik?

Innen is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
A teljes kör kerülete: k=2rπ
Egy adott középponti szöghöz tartozó körív hossza arányosan kisebb: ℓ=2rπα/360°=rπα/180°
Ennek alapján a 42°-os középponti szöghöz tartozó ív hossza: ℓ=12·π·42/180°≈8,797 cm

b)
A teljes kör területe: t=r²π
Egy adott középponti szöghöz tartozó körszelet területe arányosan kisebb: tsz=r²πα/360°
Ennek alapján a 100°-os középponti szöghöz tartozó körszelet területe (r=16 cm): tsz=16²·π·100/360°≈223,4 cm²
1