Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
227
A játékmozdony 60 cm sugarú körpályán állandó nagyságú sebességgel haladva egy kört 7 másodperc alatt tett meg. Mekkora volt a kerületi sebessége,szögsebessége, fordulatszáma?
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r=60 cm=0,6 m
T=7 s
T: a periódusidő, egy kör megtételéhez szükséges idő.
A fordulatszám a periódusidő reciproka: n=1/T=1/7 s≈0,143 1/s
A szögsebesség: ω=2π/T=2π/7≈0,898 1/s
A kerületi sebesség: v=r·ω=r·2π/T=0,6·2π/7≈0,539 m/s
2