Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
266
200g 13% -s réz szulfát oldatot kell készítenünk.5 kristályvizes réz szulfát áll rendelkezésünkre,(CuSo4*5H2O)
Hány g kristályvizes réz szulfátot kell bemérnünk?
Hány cm3 0,9987 g/cm3 sűrűségű desztilált vizet kell bemérnünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g oldatban van 13 g vízmentes só, akkor 200 g oldatban lesz 26 g vízmentes. Utóbbit át kell számolni kristályvizesre: m(kristályos CuSO₄)= (26/159,61)×249,71=40,677 g , ennyit kell bemérni és emiatt m(víz)=(200-40,677)=159,323 g víz szükséges az oldásához, amelynek a térfogata → V(víz)=m/ró=159,323/0,9987= 159,53 cm³ lesz! :)

Tehát 40,677 g kristályos réz(II)-szulfát és 159,53 cm³ desztillált víz szükséges az oldat elkészítéséhez!
2