Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
245
1. Hány db molekulát tartalmaz 6dm³ normál állapotú oxigéngáz?
2. Mekkora a tömege 60dm³ standardállapotú metánnak?
Ha lehet akkor 2 fajta megoldás kellene!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Réka!

1. feladat: Normál állapotra 22,41 dm³/mol a moláris térfogata minden gáznak. Ezért itt (6/22,41)= 0,26774 mol ennyi oxigéngáz, amely 6×10²³ dm/mol Avogadro-állandóval beszorozva → N (O₂)=0,26774×(6×10²³) db= 1,6064×10²³ db oxigén-molekulát jelent!

2. feladat: Standard állapotra 24,5 dm³/mol a moláris térfogata minden gáznak. Ezért ez itt (60/24,5)= 2,449 mol ennyi metángáz, s ennek a tömege a moláris tömegével beszorozva (16 g/mol) → m (CH₄)=2,449×16=39,184 g lesz a tömege! :)

Máshogy nem lehetne levezetni, én ezt a módszert tanultam meg alkalmazni, remélem érthető!
1

1. Feladat: 6 $dm^3$ normál állapotú oxigéngáz molekulaszámaAdatok:$V = 6 \text{ dm}^3$Normál állapotban a moláris térfogat: $V_m = 22,41 \text{ dm}^3/\text{mol}$Avogadro-szám: $N_A = 6 \cdot 10^{23} \text{ db}/\text{mol}$A) Megoldás képlettelElőször kiszámoljuk az anyagmennyiséget ($n$), majd abból a darabszámot ($N$):$n = \frac{V}{V_m} = \frac{6 \text{ dm}^3}{22,41 \text{ dm}^3/\text{mol}} \approx 0,2677 \text{ mol}$$N = n \cdot N_A = 0,2677 \text{ mol} \cdot 6 \cdot 10^{23} \text{ db}/\text{mol} \approx \mathbf{1,6 \cdot 10^{23} \text{ db}}$B) Megoldás következtetéssel (aránypárral)Tudjuk, hogy normál állapotban $22,41 \text{ dm}^3$ gázban $6 \cdot 10^{23}$ db molekula van.$22,41 \text{ dm}^3 \longrightarrow 6 \cdot 10^{23} \text{ db molekula}$$6 \text{ dm}^3 \longrightarrow x \text{ db molekula}$$$x = \frac{6 \cdot 6 \cdot 10^{23}}{22,41} \approx \mathbf{1,6 \cdot 10^{23} \text{ db}}$$2. Feladat: 60 $dm^3$ standardállapotú metán ($CH_4$) tömegeAdatok:$V = 60 \text{ dm}^3$Standardállapotban a moláris térfogat: $V_m = 24,5 \text{ dm}^3/\text{mol}$A metán moláris tömege: $M(CH_4) = 12 + 4 \cdot 1 = 16 \text{ g}/\text{mol}$A) Megoldás képlettel$n = \frac{V}{V_m} = \frac{60 \text{ dm}^3}{24,5 \text{ dm}^3/\text{mol}} \approx 2,449 \text{ mol}$$m = n \cdot M = 2,449 \text{ mol} \cdot 16 \text{ g}/\text{mol} \approx \mathbf{39,18 \text{ g}}$B) Megoldás következtetéssel (aránypárral)Tudjuk, hogy standardállapotban $24,5 \text{ dm}^3$ metán tömege pontosan a moláris tömege, vagyis $16 \text{ g}$.$24,5 \text{ dm}^3 \text{ metán} \longrightarrow 16 \text{ g}$$60 \text{ dm}^3 \text{ metán} \longrightarrow y \text{ g}$$$y = \frac{60 \cdot 16}{24,5} \approx \mathbf{39,18 \text{ g}}$$Összegzés a végeredményekkel:1,6 $\cdot 10^{23}$ db oxigénmolekula.39,18 g metán.
-3