Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
324
hogy lehet ezt ki számolni a füzetbe le irnám a tanárnak ki dolgozva kell elküldenem csak lusta vagyok kiszámolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. egyenlet megoldása: x²-13x+42=0 → megoldóképlettel (a=+1; b=-13; c=+42) x₁₂=(+13±√(169-4×1×42))/2 = (+13±1)/2 , azaz innen x₁=(+13+1)/2=(+14)/2=+7 és a másik gyök pedig x₂=(+13-1)/2= (+12)/2= +6 lesz!

2. egyenlet megoldása: x²-4x+4=0 → megoldóképlettel (a=+1; b=-4; c=+4) x₁₂=(+4±√(16-4×1×4))/2= (+4±0)/2 , egy gyök van itt tehát, és ez az x=(+4)/2= +2 lesz! :)

(Felhasználtam, hogy x₁₂=(-b±√(b²-4×a×c))/(2×a) a rendes képlet, ebbe helyettesítettem be az a, b és c értékeket!)

Remélem a megoldóképlet alapján érthető a levezetés!
Módosítva: 3 hónapja
2