Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolás matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
299
14. feladat
Hat diák: Anna, Béla, Csaba, Dénes, Elek, Fanni.
a) Az ismeretségi számok: 2, 3, 3, 2, 1, 2. Bizonyítsuk be, hogy ez lehetetlen.
b) Hányféle sorrendben érkezhettek, ha Anna előbb jött, mint Béla?
c) 3 főt választva mennyi a valószínűsége, hogy pontosan 1 lány van köztük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) nem lehetséges, mert az ismeretségek kölcsönösek és a 2+3+3+2+1+2=13 nem páros.
0

b)
Anna 1.-nek: 5!=5*4*3*2*1=120
Anna 2.-nak: 4*4!=4*4*3*2*1=96
Anna 3.-nak: 4*3*3!=4*3*3*2*1=72
Anna 4.-nek: 4*3*2*2!=4*3*2*2*1=48
Anna 5.-nek: 4!*1!=4*3*2*1*1=24
120+96+72+48+24=360 féle sorrendben.
0

c)
Összesen (6*5*4):(3*2*1)=20 féleképpen választhatunk
Kedvező eset: (4*3):(2*1)*2=12 12/20=0,6=60%
0