Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
301
Ábrázold derékszögű koordináta rendszerben az A(0;4)és B(4;-4)pontokat kösd össze őket majd írd fel az egyeneshez tartozó szabályt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Az egyenes a két pontot tekintve 8 egységet süllyed függőlegesen és 4 egységet halad jobbra vízszintesen, így a meredeksége: m=tg α=-(8/4)=-2 lesz (azért mínusz, mert süllyedő az egyenes, nem emelkedő), egyenlete általános alakban y=-2·x+b , de egyik pontja a (0; 4), ezért 4=(-2×0+b) képletből b=4 adódik a tengelymetszetre, így a pontos egyenlete: y=-2·x+4 lesz! :)
Módosítva: 4 hónapja
1

Másik megoldás: y=m·x+b képletet felhasználva (egyenes egyenlete) → 4=m×0+b egyszer, melyből b=4 adódik, illetve -4=m×4+b képletből -4=(4×m+4) a "b" miatt 4×m=-8 , ebből pedig m=-2 adódik a meredekségre.

Így az eredeti egyenes egyenlete y=-2·x+4 alakban írható föl!

Remélem érthető valamelyik levezetés és tudtam segíteni! :)
1