Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
Sziasztok!
A sorozatokban kérnek segítséget.
Érdekel a mértani és a számtani is,a legegyszerűbb formában. Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Itt ennél a számtani sorozatnál: a₂=a₁+d=8, innen a₁=(8-d) adódik ; a₄=a₁+3d=18 a másik egyenlet, ebből a₁=(18-3d) → s mivel a két egyenletből kifejezett a₁-ek azonosak, ezért 8-d=18-3d írható föl, innen 2d=10 , vagyis d=5 (a differencia)!

Az első tag tehát már kifejezhető: a₁=(8-5)=(18-3·5)=3 jön ki! :)
2

Számtani
(4-2)*d=18-8=10
2d=10
d=5
a₁=a₂-d=8-5=3

Mértani
q⁴¯²=18/8
q²=2,25. /gyökvonás
q₁=-1,5 vagy q₂=1,5 (kétféle sorozat)
Egyik sorozatnál:q₁=-1,5 a₁=a₂/q=8:(-1,5)=-16/3
Másik sorozatnál:q₂=1,5 a₁=a₂/q=8:(1,5)=16/3
1