Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
319
E1 Egy PQ szakasz egyik végpontja P(3; 5). A szakasz
egyik harmadolópontja H(-1; - 1). Határozd meg, me-
lyik pont lehet a szakasz Q végpontja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. eset: Ha a P-hez közelebbi pont a harmadoló pont, akkor felírható → (2·3+x₂)/3=-1 és (2·5+y₂)/3=-1 , elsőből x₂=-9 és a másodikból y₂=-13 , tehát ebben az esetben a Q-pont koordinátái Q₁(-9; -13) lesznek!

2. eset: Ha P-től távolabbi pont a harmadoló pont, akkor felírható a következő → (3+2·x₂)/3=-1 és (5+2·y₂)/3=-1 , előbbiből x₂=-3 adódik, míg a másikból y₂=-4 adódik, ebben az esetben a Q-pont koordinátái Q₂(-3; -4) lesznek! :)
1