Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TENGELYES SZIMETRIA: Húrtrapéz alapjának kiszámítása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
360
Egy húrtrapéz kerülete 3 dm egyik alapja 6 cm szárai 7 cm hosszúságúak. Mekkora a másik alapja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Húrtrapéz, szimetria, szimteriatengely, tengelyes-szimetria
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A kerületre felírható a következő egyenlet: (2×7+6+x)=30 , tehát (20+x)=30 → x=10 cm, ennyi a másik alapja! :)
3

A húrtrapéz kerületéből kivonjuk az ismert oldalak hosszát, ügyelve a mértékegységek egyeztetésére:Adatok: Kerület ($K$) = 30 cm (mivel 3 dm = 30 cm), egyik alap ($a$) = 6 cm, szárak ($b$) = 7 cm.Számítás: $30 - 6 - (2 \cdot 7) = 30 - 6 - 14 = 10$.Eredmény: A másik alap hossza 10 cm.
0