Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
365
Egy hajó a két végállomás közötti utat 4 óra 40 perc alatt tette meg oda-vissza. A sebessége a folyón lefelé menet 16 km/h volt, a folyón felfelé pedig 12 km/h. Milyen messze van egymástól a végállomás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
4 óra 40 perc=4 egész 2/3 óra=14/3 óra
A sebesség az idővel fordítottan arányos, tehát ha lefelé azút t óráig tartott, akkor felfelé t :12 *16 = 4/3 t óráig tartott.
Így
t + 4/3t=14/3 óra. /összevonás
7/3 t = 14/3 óra. /:7/3
t=2 óra.
s=16 km/h * 2 h = 32 km-re van egymástól a végállomás.
1