Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
329
Egy középiskolába 700 tanuló jár. Közülük 10 % sportol rendszeresen a két iskolai szakosztály közül legalább az egyikben. Az atlétikai szakosztályban 36 tanuló sportól rendszeresen, és pontosan 22 olya diák van, aki az atlétikai és a kosárlabda szakosztály munkájában is részt vesz.
a) Készítsen halmazábrát az iskola tanulóiról a feladat adatainak feltűntetésével!
b) Hányan sportolnak a kosárlabda szakosztályban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

b; pont megoldása:
70 tanuló vesz részt a két szakosztályban összesen.

Az egyenlet: (36+22+x)=70 miatt x=(70-58)=12 , tehát x=12 fő, tehát 12-en sportolnak a kosárlabda szakosztályban! :)

a; pont megoldása elméletben:
Rajzolsz két metsző azonos átmérőjű kört és a metszetbe beírod a 22-t, az egyik különbség-halmazba írod a 36-ot, a másik különbség-halmazba pedig az "x"-et. Mivel ezek összege épp a 700 fő 10%-a, az összegükből kiszámítható a hiányzó fők száma! Ennyi az egész!
Módosítva: 6 hónapja
2