Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszíves a matek házimban

Főoldal » Középiskola » Matematika
489
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
285. a.)
Az elsőt megmutatom és a többit ez alapján próbáld meg....
Tehát érdemes kifejezni egyik egyenletből valamelyik változót, majd pedig utána visszahelyettesíteni a másik egyenletbe.
2x+3x=-15
x*y=-9---->most legyen x kifejezve: x=-9/y

Ezek után vissza kell helyettesíteni az x helyére -9/y-t...
2x+3x=-15---->ebbe kell visszahelyettesíteni
2*(-9/y)+3y=-15
-18/y+3y=-15
Ebből átrendezve:
3y2+15y-18=0
Ezt meg kell oldani a másodfokú egyenlet megoldóképletével:
És 2 gyök fog kijönni:
y1=1
y2=-6

Ezeket az y értékeket vissza kell írni a második egyenletbe, amit kifejeztünk:
x=-9/y
Ebből:
x1=-9/1=-9
illetve
x2=-9/(-6)=1,5

Tehát az egyenletrendszernek 4 megoldása van:
x1=-9
x2=1,5
y1=1
y2=-6

Az ellenőrzést próbáld meg elvégezni...és akkor látod egyből egyenlőek-e egymással az egyenletek.

A többit ez alapján kell megcsinálni....
0