Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldd ezeket a függvényeket meg nekem

Főoldal » Középiskola » Matematika
321
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
y=3x−4
Ez egy egyenes egyenlete. A 3 a függvény meredeksége, a −4 pedig azt jelenti, hogy mennyivel kell eltolni az y tengely mentén. Ábrázolni két részletben tudod. Először felrajzolod az y=3x függvényt, majd ezt az y tengely mentén eltolod 4 egységgel negatív irányban (lefelé). Az első rajzon láthatod ezt. A piros az y=3x függvény, a zöld az y=3x−4 függvény.

y=−2x+5
Ez is egy egyenes egyenlete. A −2 a függvény meredeksége, az 5 pedig azt jelenti, hogy mennyivel kell eltolni az y tengely mentén. Ábrázolni két részletben tudod. Először felrajzolod az y=−2x függvényt, majd ezt az y tengely mentén eltolod 5 egységgel pozitív irányban (felfelé). Az második rajzon láthatod ezt. A piros az y=−2x függvény, a zöld az y=−2x+5 függvény.

Vagy ábrázolhatod úgyis, (mivel látható, hogy ezek egyenesek egyenletei) hogy behelyettesítesz két értéket és a kapott két ponton keresztül húzol egy egyenest. Például az elsőnél, ha x=0, akkor y=−4 és, ha x=2, akkor y=2. Ezt a két pontot (0; −4) és (2; 2) berajzolod a koordináta rendszerbe és rajtuk keresztül húzol egy egyenest. A másodiknál hasonlóképpen.
0

y=x²−6x+5
Ezt felírhatod így: y=x²−6x+9−4
Az első három tag teljes négyzetté alakítható: x²−6x+9=(x−3)²
Ezt felhasználva a függvény felírható így: y=(x−3)²−4
Három lépésben lehet ábrázolni. Először felrajzolod az y=x² függvényt. Majd ezt eltolod az x tengely mentén 3 egységgel pozitív irányba, így megkapod az y=(x−3)² függvényt. Végül az y=(x−3)² függvényt eltolod az y tengely mentén 4 egységgel negatív irányba, ezzel megvan az y=(x−3)²−4 függvény, ami azonos az eredeti y=x²−6x+5 függvénnyel.
Az első ábrán az y=x² piros, az y=(x−3)² zöld, az y=(x−3)²−4=x²−6x+5 kék színű.

y=x²+2x+4
Ez felírható így: y=x²+2x+1+3
Az x²+2x+1 teljes négyzetté alakítható: x²+2x+1=(x+1)²
Ezt felhasználva a függvény felírható így: y=(x+1)²+3
Ábrázolás:
Először felrajzolod az y=x² függvényt. Majd ezt eltolod az x tengely mentén 1 egységgel negatív irányba, így megkapod az y=(x+1)² függvényt. Végül az y=(x+1)² függvényt eltolod az y tengely mentén pozitív irányban 3 egységgel, ezzel megkapod az y=(x+1)²+3 függvényt.
A második ábrán a piros az y=x², a zöld az y=(x+1)², a kék az y=(x+1)²+3=x²+2x+4.
0

`y=sqrt{x+3}`

Ábrázolod az `y=sqrtx` függvényt. Majd ezt eltold az x tengely mentén 3 egységgel negatív irányba, ezzel megkapod az `y=sqrt{x+3}` függvényt.
Az első ábrán a piros az `y=sqrtx`, a zöld az `y=sqrt{x+3}` függvény.

`y=sqrtx-2`
Ábrázolod az `y=sqrtx` függvényt. Majd ezt eltold az y tengely mentén 2 egységgel negatív irányba, ezzel megkapod az `y=sqrtx-2` függvényt.
0