Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matek megoldáshoz

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
Egy torony teteje szabályos négyoldalú gúla, melynek oldaléle 13 m, alapéle 10 m. Hány liter festék kell a lefestéséhez, ha tudjuk, hogy 1 liter festék 12 m² felületre elegendő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A torony tetejének palástja 4 db egybevágó, egyenlő szárú háromszögből áll.
Egy ilyen oldalháromszög területe a palástból: 5²+m(o)²=13² képletből az oldallapok magassága → m(o)=12 méter , így a négy oldallap területe együtt, vagyis a palást területe → P=4×T=4×((10×12)/2)=4×5×12=20×12=240 m² , tehát V(festék)=240/12=20 liter festék kell a lefestéséhez! :)

A négyzetalapot nem kell beleszámolni, az festetlen maradt.

Üdv.: Csabi Debrecenből (50 éves, kémiás-matekos segítő)
1

Szabalyos gula, tehat az alapja egy negyzet es az elek kozepen fent 1 ptba futnak ossze. Csak a 4 oldalra kell festek, mivel a gula alja a torony teteje, azt nem fested be. A4 db egyenlo szaru haromszog teruletet kell kiszamolni, T=4*T_haromszogek=4* s*(s-a)*(s-b)*(s-c)  ahol a gyökös kifejezés a Heron-képlet. s=(a+b+c)/2 A b es c a haromszog oldalai, azaz a=10 b=13 c=13. Igy megvan T, a palást terulete. Ha 1 l festek 12 m2 re eleg, akkor x l T re tehat 1/12=x/T ebbol a szukseges festek az x azaz x=1/12*T
0