Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika lnko lkkt

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Az alábbi 3 feladatot nem igazán értem és ebben szeretnék segítséget kérni.

5162-ben nem értem, hogy hogy kéne matematikailag kiszámolni

5163-ban csak a d-t meg az f-et nem értem

5164-ben nem tudom hogy lehet a legegyszerűbben kiszámolni (csak hosszú folyamatot tudok)


Előre is nagyon köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
5163
d)

`72^4/24^6=(3*24)^4/24^6={3^4*24^4}/24^6=3^4/(3*8)^2=3^4/{3^2*8^2}=3^2/8^2=9/64`

f)
`96^3/144^2=(2*48)^3/(3*48)^2={8*48}/9={8*16}/3=128/3`
Módosítva: 6 hónapja
0

5164

Meg kell keresni a legkisebb közös többszöröst.
a)

`60=2^2*3*5`

`72=2^3*3^2`

A legkisebb közös többszörös: `2^3*3^2*5=360`


`7/60-5/72={7*6}/360-{5*5}/360=42/360-25/360=17/360`

b)

`14=2*7`

`5=1*5`

`21=3*7`

A legkisebb közös többszörös: `1*2*3*5*7=210`

`3/14-2/5+8/21={3*15}/210-{2*42}/210+{8*10}/210=45/210-84/210+80/210=41/210`
0