Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
309
8. És a 9. A feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

8. feladat: Itt x+y=7 , tehát y=(7-x) ; és felírható még a következő egyenlet is → (10x+y)+2=2×(10x+y-(10y+x)) , utóbbit ha rendezzük, (10x+y)+2=18x-18y , azaz 19y+2=8x adódik, de 19×(7-x)+2=8x miatt (133+2)=27x , s ebből x=5 jön ki!
Emiatt pedig y=(7-5)=2 jön ki! Az eredeti kétjegyű szám tehát az 52 volt!

9. feladat: Legyen y=(3+x) most, továbbá felírható, hogy → (10x+y)/2-10=(10x+y)-(10y+x) , utóbbiból 2×(9x-9y+10)=10x+y , rendezzük, ekkor kapjuk, hogy 18x-18y+20=10x+y , vagyis 20=19y-8x adódik. Tudván, hogy 20=19×(x+3)-8x felírható, az utóbbiból azt kaphatjuk, hogy 20=11x+57 , melyből 11x=(-37), azaz NINCS MEGOLDÁS, nem értelmezhető a negatív "x" érték! :)
0