Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elemző feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
316
8. Elemzö és számitási feladat
A szén-monoxid és a vizgöz megforditható reakcióban
reagál egymással, miközben szen-dioxid- és hidrogengáz
keletkezik:
CO(g)+H2O(g)<CO2(g)+H2(g)
ArH=_41 kJ/mol
Külonböz táblázatokban két egyensúlyi állandot
találtunk ehhez a reakcióhoz: az egyik 0,697, a masik
2,20.
a) Tudjuk, hogy a ket erték közül az egyik 627 °C-ra, a
másik 927 °C-ra vonatkozik.
Mely érték melyik hömérsékletre vonatkozik? Válaszat
részletesen indokolja!
Egy zart,állandó térfogatú tartályban összekevertünk
1,00 mol szén-monoxidot és 3,00 mol vizgözt, majd 627
C-ra melegitettük a tartályt. A tartályban uralkodo
nyomás ezen a hömérsékleten 700 kPa volt.
b) Meghatározható-e a tartály terfogata a fenti adatok
alapjan? Ha igen, határozza meg, ha nem, akkor
indokolja meg, miert nem!
c)A szen-monoxid hany százaléka alakult át miután 627
°C-on az egyensúly beállt?
d)A tartály hömérsékletét ezután 927 °C-ra emeljük.
Szamitsa ki, mekkora lesz ekkor a nyomas a tartalyban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

a; pont: Exoterm a reakció, így a magasabb hőfokhoz a kisebb egyensúlyi állandó fog tartozni! Így a 627 fokhoz a 2,20 , míg a 927 fokhoz a 0,697 állandó-érték tartozik!
b; pont: Egyensúlyban (1-x)/V ; (3-x)/V ; (x/V) és (x/V) lesz a négy koncentráció-érték.
Felírható , hogy: 2,20=(x/V)²/(1-x)·(3-x)/V² , innen 2,20=x²/(3-4x+x²) miatt 6,6-8,8x+1,2x²=0 ebből a jó megoldás x=(+8,8-6,765)/2,4=0,8481 mol, ennyi alakult át. A nyomásra: 700=(4/V)·8,314·900,15 egyenletből (4/V)=0,09353 írható fel, s ebből a V=42,765 dm³ fog adódni a tartály térfogatára!
c; pont: 84,81%-a alakult át a szén-monoxidnak! (Ha 1,00 mol-ból indultunk ki!)
d; pont; Levezettem az ez alatti, csatolt dokumentumban! :)

Módosítva: 7 hónapja
0

d; pont: c(összes)=93,5344 mol/m³× 8,314 J/(mol×K) × 1200,15 K= 933.290,97 Pa=933,29 kPa jön ki össz-nyomásra!

(A "c" koncentráció itt (4/42,765)×1000 mol/m³ lesz, köbméterben kell megadni, nem köbdeciben!)
Módosítva: 7 hónapja
0