Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elemző feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
302
7. Elemzö feladat
1. Tekintsük a következö egyensúlyra vezetö reakciót:
H2O(f)+H2O(f)→H,O+(aq)+OH-(aq)
kJ/mol
ArH=+56
A fenti adatok ismeretében válaszoljon az alábbi
kerdésekre!
a) Az egyenlet a víz mely tulajdonságat igazolja?
b) Merre tolódik a fenti egyensúly (átalakulás,
visszaalakulás, nem változik), ha...
·HCI-t oldunk desztillált vizben?
•NaOH-t oldunk desztillált vízben?
• NaCl-t oldunk desztillált vízben?
• melegitjük a desztillált vizet?
o Hogyan változik a vizionszorzat melegités közben?
o Hogyan változik a desztillált viz pH-ja melegités
közben?
c) Határozza meg az alábbi reakció reakcióhöjét, ha
feltételezzük, hogy a reakció olyan hig oldatban megy
végbe, amelyben a kénsav disszociációja is teljesnek
tekinthetö!
2 NaOH(aq)+H2SOa(aq)=Na,SO4(aq)+2H2O(f)
ArH2=...
2. Az aluminiumion hat vizmolekulával alkot
komplexiont.
a) Írja fel a hexaakva-aluminiumion összegképletét!
b) Milyen típusú kötéssel jön létre a kapcsolat a
vizmolekulák és az alumíniumion között?
A vizmolekula melyik része felelös ezért a kapcsolatért?
c) Milyen szinü a hidratált hexaakva-alumíniumionokat
tartalmazó oldat?
d) A vizben oldódó aluminiumsók vizes oldatában a
kémhatás kialakulását jól lehet szemléltetni a hexaakva-
aluminiumion és a víz közötti reakcióval.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Attila!

1. feladat megoldása:
a; A víz amfoter és autoprotolízisre képes!
b; A HCl és NaOH oldása az alsó nyíl irányába tolja az egyensúlyt, a NaCl oldása ellenben nem befolyásolja!
A melegítés a felső nyíl irányába tolja az egyensúlyt. A pH nem változik (kb. 7,00) mert ugyanannyi mól oxóniumion és hidroxidion képződik melegítéssel.
c; 2 OH-(aq.) + 2 H₃O+(aq.) → 4 H₂O (f.) lesz az egyenlete a közömbösítésnek, és (DeltaH)r=(-2×56)=-112 kJ a reakcióhője!

2. feladat megoldása:
a; (Al(H₂O)₆)3+ a képlete a hexaakva- alumímiumionnak.
b; Datív kötéssel, és a vízmolekula nemkötő elektronpárja alakítja ki a kötést. (Ebben nem vagyok biztos!)
c; Színtelen az oldat, mert az Al3+ -ionok is színtelenek!
d; (Al(H₂O)₆)3+ + H₂O ↔ (Al(H₂O)₅(OH))2+ + H₃O+ lesz az egyensúlyi egyenlet! :)
Módosítva: 7 hónapja
0