Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Egy 30 cm átmérőjű körből, a lehető legnagyobb területű a) szabályos háromszöget, b) négyzetet, c) szabályos hatszöget vágjuk ki. Mekkora az anyag vesztés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Dzsenifer!

a; pont: A háromszög oldalára felírható cosinus-tétellel: a²=15²+15²-2×15×15×cos 120⁰ , ebből a²=675 , azaz a=25,98 cm a háromszög oldala, ezért a területe T(háromszög)=(25,98²×√3)/4=292,28 cm² , a kör területe T(kör)=15²×π=706,86 cm² , ezért az anyagveszteség itt 58,65%-os, tehát ennyi lesz a veszteség!

b; pont: A négyzet átlója a kör átmérője lesz itt, emiatt a négyzet oldalára a×√2=30 → a=21,21 cm lesz, területe T(négyzet)=a²=450 cm² , így az anyagveszteség itt 36,34%-os lesz csak!

c; pont: Egy belső háromszögében a hatszögnek az oldalára felírható: sin 60⁰=m/15 , ebből a háromszög magasságára m=13 cm adódik, ezért a hatszög területe T(hatszög)=6×(15×13)/2=3×15×13=585 cm² , emiatt itt még kevesebb lesz az anyagveszteség, mindössze 17,24%-os! :)

Az anyagveszteség az utolsó esetnél leírva (c; pont) ((706,86-585)/706,86)×100 %= 17,24%, de mindegyiknél hasonlóan kellett kiszámolni! :)
Módosítva: 7 hónapja
0