Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia érettségi feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
457
Sziasztok! Kérlek valaki segítsen megoldani ezeket, ha lehet esetleg egy ismeretlennel, mert nem vagyok valami nagy matekos xd
     CaO-ból és CaCO3-ból és MgCO3-ból álló porkeverék 7,76 g-ját sósavban oldottuk. Az oldáshoz pontosan 100 cm3 2 mol/ dm3 koncentrációjú sósav kellett, és az oldás során 1,47dm3 25°C-os standardnyomású CO2 fejlődött. Írja fel a reakcióegyenleteket, és határozza meg a porkeverék mol%-os összetételét!
ez asszem egy 1989-es érettségi feladat, de megoldást sehol sem találtam..
annyi ötletem volt de sztem rossz, hogy co2 csak caco3-nál es mgco3-nál keletkezik 1-1 mol ezert gondoltam veszek 1 mol porkeveréket, amiből x mol a caco3 és ezért az mgco3 is. cao pedig 1-2x mol. így a co2-ből 2x keletkezett ami egyenlő a 0,06-tal(V/Vm-el számoltam) és 30% 30% 40% az arány.. dee hát nem tudom, mert sok adat nem lett felhasználva.

a másik amivel szenvedtem, hogy egy ismeretlenes legyen:
3,4660 g tömegű CaO-ból, CaCO3-ból és MgCO3-ból álló keveréket 100 cm3 2,0000 mol/dm3-es sósavban oldjuk. Eközben 857,5 cm3 standardállapotú szén-dioxid-gáz fejlődik. A keletkezett oldatot – a szén-dioxid eltávolítása után – desztillált vízzel 500 cm3-re egészítjük ki. Ennek a törzsoldatnak 10,00 cm3-ét 24,00 cm3 pontosan 0,100 mol/dm3-es NaOH-oldat semlegesíti. Határozzuk meg a keverék tömeg- és mólszázalékos összetételét!
köszönöm szépen előre!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenletek:

`CaO` + 2 `HCl` `to` `CaCl_2` + `H_2O`

`CaCO_3` + 2 `HCl` `to` `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`MgCO_3` + 2 `HCl` `to` `MgCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

Jól látod, először érdemes a fejlődő `CO_2`-dal foglalkozni, mert az csak kettő anyagnál van.

1,47 `dm^3` standardállapotú szén-dioxid az `1.47/24.5` = 0,06 mol. Mivel ezek molekvivalensek, így legyen x mol a `CaCO_3` és 0,06-x mol a `MgCO_3`.

A 0,06 mol `CaCO_3`-hoz és `MgCO_3`-hoz kétszerannyi (0,12 mol) HCl szükséges.

A 100 `cm^3` 2 mólos HCl-ban `100/1000*2` = 0,2 mol HCl van, elfogyott már a két anyagra 0,12; marad 0,08 mol a CaO-ra, tehát a CaO mennyisége fele, azaz 0,04 mol.

moláris tömegek:

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

A porkeverékben van

x mol `CaCO_3`, ami `100*x` g;

0,06-x mol `MgCO_3`, ami `84.3*(0.06-x)` g;

0.04 mol `CaO`, ami pedig `0.04*56` g.

Ez összesen 7,76 g.

`100x+84.3*(0.06-x)+0.04*56=7.76`

Megoldod.

x= 0,03

A keverék tehát 0,03 mol `CaCO_3`-ot, `0.06-0.03=0.03` mol `MgCO_3`-ot és 0.04 mol `CaO`-ot tartalmaz.

Az arány tehát 30 mol% `CaCO_3`, 30 mol% `MgCO_3` és 40 mol% `CaO`.

Minden adat fel lett használva.

2,

Az ilyen semlegesítési feladatoknál visszafele indulj el.

A 24 `cm^3` NaOH-oldatban van `24/1000*0.1` = 2,4 mmol NaOH; ez semlegesít 2,4 mmol HCl-ot. Ami 10 `cm^3` törzsoldat volt.

A törzsoldatod 500 `cm^3` volt, tehát `500/10*2.4*10^(-3)` = 0,12 mol HCl; ennyi nem ragált el a porkeverékkel.

Az eredeti oldatban volt `100/1000*2` = 0,2 mol HCl; a reakciókban tehát részt vett 0,2-0,12 = 0,08 mol HCl.

A többi hasonlóan az előzőhöz.

857,5 `cm^3` `CO_2`-gáz az `0.875/24.5` = 0,035 mol; legyen x mol `CaCO_3` és `0.035-x` mol `MgCO_3`

A HCl mennyisége tehát `2*0.035=0.07` mol a két karbonátra. A CaO-ra fogyott 0,08-0,07 = 0,01 mol HCl, ez reagál `0.01/2=0.005` mol CaO-dal.

Ugorjunk neki a tömegnek:

`100*x+84.3*(0.035-x)+56*0.005=3.466`

x = 0,015 ; ennyi mol a `CaCO_3` ; 0,035-0.015 = 0,02 mol a `MgCO_3`.

100 molra vonatkoztatsz:

`100/(0.035+0.005)*0.015` = 37,5 mol% `CaCO_3`

`100/0.04*0.02` = 50 mol% `MgCO_3`

100-37,5-50 = 12,5 mol% `CaO`

A tömegszázalékot akár a mol%-ból, akár az eredeti tömegből tudod számolni.

3,466 g porkeverékben van

`0.015*100` = 1,5 g `CaCO_3`

`0.02*84.3` = 1,686 g `MgCO_3`

`0.005*56` = 0,28 g `CaO`

(Ez azért is jobb, mert leellenőrzöd az előző számításodat, a tömegek összege adja az eredeti tömeget.)

100 g keverékben pedig

`100/3.466*1.5=` 43,28 tömeg% `CaCO_3`

`100/3.466*1.686` = 48,64 tömeg% `MgCO_3`

100-43.28-48.64= 8,08 tömeg% `CaO`.
1