Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szövegesek

Főoldal » Középiskola » Matematika
538
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

7
27.

Csatoltam egy rajzot.

34’=34/60=0,57°

26°34’=26°+0,57°=26,57°

Nézd a rajzot, annak alapján:

tg26,57°=AB/BC

AB=BC·tg26,57°=300·tg26,57°=300·0,5=150 m
1

28.

4°50’=4°+(50/60)°=4,83°

Csatoltam egy rajzot, melynek alapján: cos4,83°=a/b

Melyből: b=a/cos4,83°=120/0,9964=120,43 m

b: a vitorlás távolsága tőlünk légvonalban.
1

29.

12°15’=12°+(15/60)°=12,25°

24°25’=24°+(25/60)°=24,4167°

A következő összefüggések írhatók fel:

tg12,25°=a/15

cos12,25°=15/b

tg24,4167°=c/15

cos24,4167°=15/d

Ezekből az ismeretleneket kifejezve:

a=15·tg12,25°=3,26 m

b=15/cos12,25°=15,35 m

c=15·tg24,4167°=6,81 m

d=15/cos24,4167°=16,47 m
1

30.

α=73°18’=73°+(18/60)°=73,3°

A négyszög belső szögeinek összege 360°, így a β szög: β=360°−90°−90°−73,3°=106,7°

A csatolt rajz baloldali részén jelöltem egy γ szöget, ez: γ=β−90°=106,7°−90°16,7°

A x oldalt két részletben lehet kiszámítani:

cosα=x1/8, ebből: x1=8·cos73,3°=2,299 cm

cosγ=x2/3, ebből: x2=3·cos16,7°=2,874 cm

Az x oldal hossza: x=x1+x2=2,299+2,874=5,173 cm

Most nézd a jobboldali rajzot. A szaggatott vonal hossza c. A Pitagorasz tétel alapján:

c²=a²+b²=x²+y²

Ebből: y²=a²+b²−x²=8²+3²−5,173²=46,24 cm²

Ebből az y oldal hossza: y=√46,24=6,8 cm
1

31.

Az alsó derékszögű háromszögben: tg27,2°=x/12,4, innen: x=12,4·tg27,2°=6,37 cm
Az átlót jelöljük c-vel, ez a Pitagorasz tétel alapján:

`c=sqrt{"12,4"^2+x^2}=sqrt{"12,4"^2+"6,37"^2}="13,94"` `cm`

Ezután:
tg35,7°=y/c, innen: y=c·tg35,7°=13,94·tg35,7°=10,02 cm
cos35,7°=c/z, innen: z=c/cos35,7°=13,94/cos35,7°=17,17 cm
Módosítva: 8 hónapja
1

Nagyon szépen köszönöom❤️, hatalmas segítség☺️
Módosítva: 8 hónapja
1

Szívesen. Gondoltam nem oldom meg teljesen, csak az alapösszefüggéseket írom fel, de karácsony lesz, legyen megoldva. A 30-asnál kellett egy kicsit gondolkodni, de a többi nem volt olyan nehéz. Ha csak szöveggel van leírva, akkor a leírás alapján rajzold le, mint például a 27-esnél. A rajz alapján jobban átlátható és egyszerűbb megoldani. Remélem próbálod meg is érteni, azért, hogy, ha legközelebb hasonló feladatokat adnak, akkor már önállóan is meg tudd oldani. Azért pedig dicséret, hogy szépen leírtad és lerajzoltad a kérdéseket.
0