Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítésg matek feladat megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
A Házi feladatos részből az 1. A táblázat kitöltésében kérnék segítséget. Hogyan kell megoldani? Milyen képlet alapján. Előre is köszönöm!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

1. feladat:
a; pont része: 1024=1×(2 az (n-1)-ediken) , ebből (2 az n-ediken)=2048 és ebből n=(lg 2048/lg 2)=11 jön ki, tehát 11 tag van!
S(n)=1×((2¹¹-1)/(2-1)= 2¹¹-1=2047 az első 11 tag összege!

b; pont része: 300=a₁×(5³) , ebből a₁=(300/125)=2,4 az első tag! S(n)=2,4×(5⁴-1)/(5-1)=0,6×(625-1)=374,4 az első 4 tag összege!

c; pont része: 1023=512×(0,5 az "n"-ediken -1)/(-0,5) , ebből (0,5 az "n"-ediken)=9,766×10-⁴ , innen n=10 adódik!
Tehát 10 tagú a mértani sorozat, emiatt: a(n)=512×(0,5⁹)=1 fog adódni, tehát éppen 1 lesz a tizedik tagja a sorozatnak! :)
Módosítva: 8 hónapja
1

Egy kis "segítség még a b; ponthoz: n=(lg 9,765625×10-⁴)/(lg 0,5)= 10 fog adódni, tehát 10 tagot néztünk a mértani sorozatban!
Módosítva: 8 hónapja
1