Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgások és erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
497
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
480. A golyó t idő alatt (-g/2)*t²+v₀*t utat tett meg, ahol g a nehézségi gyorsulás, g=~10 m/s², v₀ a kezdősebesség. Mivel 100 méter magasra ért fel, ezért:

(-10/2)*t²+v₀*t = 100

A test energiáját az (1/2)*m*v² képlet adja meg, ahol m=1,6 kg, és ennek kell 2000-nek lennie:

(1/2)*1,6*v²=2000, erre v=±50-et kapunk, tehát a test sebessége vagy 50 m/s vagy -50 m/s, de tekintettel arra, hogy a golyó felfelé repül, ezért az előbbit választjuk.

A golyó pillanatnyi sebességét a v=a*t+v₀ képlet írja le, ahol a=-g=-10 m/s², így

50=-10*t+v₀, ebből ki tudjuk fejezni v₀-t: 50+10t=v₀. Ezt beírjuk a fenti egyenletben v₀ helyére, ekkor t-re egy sima másodfokú egyenlet lesz, amit már meg lehet oldani, és ha az megvan, akkor minden kiderül.
1