Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldalak arányának meghatározása!

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
AZ ABC háromszögben adott, hogy a=BC, b=CA, c=AB és a+b=2c. Továbbá ismert, hogy `angleA-angleB=30°`.

Bizonyítsd be, hogy `angleC=60°`!
Határozd meg az oldalak arányát a:b:c!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A bizonyítást sajnos nem tudom, így azt másra hagynám, más matekos segítőre!
A szögekre felírható, hogy: β+(β+30⁰)+60⁰=180⁰ , ebből 2·β=90⁰, tehát β=45⁰ és α=(45⁰+30⁰)=75⁰ adódik a szögekre!
Koszinusztétellel:
(1) : (a+b)²/4=a²+b²-2·a·b·cos 60⁰ , ebből a²+2ab+b²=4a²+4b²-4ab , tehát 3a²+3b²=6ab → 3×(a/b)+3×(b/a)=6 jön ki egyenletnek, vagyis (a/b)+(b/a)=2 , ebből meg az adódik, hogy a=b ! Ez nem lehetséges! Mert akkor c=a=b jönne ki!
(2): b²=a²+c²-2·a·c·cos 45⁰ → felhasználva az előző eredményt c=2·a·(√2/2)=(a·√2) fog adódni!
(3): a²=b²+c²-2·b·c·cos 75⁰ → c=2·b·0,2588=(0,5176·b) fog adódni!

A (2) és (3) egyenletekből adódott eredmény felhasználásával: 2,8284·a=(a+b) , tehát b=(1,8284·a) eredményt kapjuk!

A keresett arány tehát így: a:b:c= 1:1,83:1,41 körülbelül (vagy közelítőleg)! :)
0