Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
330
A 100 -nál nem nagyobb pozitív egész számok között hány olyan van a 2,3,5 közül
a) mindhárommal osztható,
b) legalább kettővel osztható,
c) pontosan kettővel osztható,
d) csak egyikkel osztható, e) egyikkel sem osztható, f) legfeljebb egyikkel osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
halmazok
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
[2;3;5]=30
a) 100:30=3,33, tehát 3 szám osztható mindhárommal:30;60 és 90.
0

c) pontosan kettővel osztható:
2-vel és 3-mal, 5-tel nem:
100:(2·3)=16,67. 16:5=3,2, tehát 16-3=13 db szám
2-vel és 5-tel, 3-mal nem:
100:(2·5)=10. 10:3=3,33, tehát 10-3=7 db szám
3-mal és 5-tel, 2-vel nem:
100:(3·5)=6,67. 6:2=3, tehát 6-3=3 db szám
13+7+3=23 db szám
b) legalább kettővel osztható(kettővel+hárommal osztható):23+3=26 db szám
0

d) csak egyikkel osztható :
2-vel igen, 3-mal és 5-tel nem:
100:2=50, 100:3=33,33, 100:5=20, 100:(3·5)=6,67,100:(2·5)=10, 100:(2·3)=16,67, 100:(2·3·5)=3,33, tehát 50-16-10+3=27
3-mal igen, 2-vel és 5 tel nem:
33-16-6+3=14
5-tel igen, 2-vel és 3-mal nem:
20-10-6+3=7
27+14+7=48 db szám
e) 100-3-23-48=26 db szám
f) 26+48=74 db szám
0

1–100 között:

2-vel osztható: 50
3-mal osztható: 33
5-tel osztható: 20

2 és 3-mal: 16
2 és 5-tel: 10
3 és 5-tel: 6
2, 3 és 5-tel: 3

a) Mindhárommal osztható:
3

b) Legalább kettővel osztható:
16 + 10 + 6 − 2·3 = 26

c) Pontosan kettővel osztható:
26 − 3 = 23

d) Csak egyikkel osztható:
csak 2-vel: 50 − 16 − 10 + 3 = 27
csak 3-mal: 33 − 16 − 6 + 3 = 14
csak 5-tel: 20 − 10 − 6 + 3 = 7
összesen: 27 + 14 + 7 = 48

e) Egyikkel sem osztható:
100 − (50 + 33 + 20 − 16 − 10 − 6 + 3) = 26

f) Legfeljebb egyikkel osztható:
26 + 48 = 74
0