Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcszog alapu hasab

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A felszín a testet határoló felületek területének összege. Jelen esetben a alapterület kétszerese és az nyolc oldalfelület összege. Az alapterület az ábra szerint öt egységoldalú négyzet és még, ha megnézed az ábrát a négy szélen levő részekből összejön még két egységoldalú négyzet, ez összesen hét egységoldalú négyzet.

Az alapterület: `Ta=7 "területegység"`

Egy oldallap területe: `To=H*1=3*1=3 "területegység"` (H a magasság, H=3 egység)

A hasáb felülete: `F=2*Ta+8*To=2*7+8*3=38 "területegység"`

A térfogat pedig az alapterület szorozva a magassággal: `V=Ta*H=7*3=21 "térfogategység"`
Módosítva: 8 hónapja
-1

Szia!

A nyolcszög-alap területe: T(alap)=4×0,5+5×1=(2+5)=7 területegység, tehát a hasáb térfogata → V(hasáb)=T(alap)×M=7×3=21 térfogategység lesz ;

a palást-terület P=4×1×3+4×√2×3=12×(1+√2)=28,971 területegység, a két alap-nyolcszög területe 2×7=14 területegység, tehát a hasáb felszíne → A(hasáb)=28,971+14=42,971 területegység lesz! :)

2

Kedves kérdező!

Sajnos elkapkodtam és így az én megoldásom hibás. A felszín számításánál a négy saroknál az alapél hossza nem 1, hanem `sqrt2`. Csabi2 megoldása a jó, ő érdemelte volna a megoldásnak jelölést. Azért te sem gondoltad át, rögtön az első megoldást jelölted jónak, hát nem az volt a jó.
0