Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9.-es fizikai feladatok légyszi valaki segítsen

Főoldal » Középiskola » Fizika
272
1.Egy játékmozdony 1 m sugarú körpályán változatlan nagyságú sebességgel mozog, és 5 teljes kört 2 perc alatt fut végig. Mennyi a keringési ideje, a fordulatszáma?
2.Mekkora lehet a percenként 4200 fordulatot megtevő ventilátor sugara, ha a legnagyobb kerületi sebessége 88 m/s lehet?
3.Egy centrifugában az anyagminta 3000-szer fordul körbe percenként, 15 cm sugarú körpályán. Mekkora a kerületi sebesség?
4.Egy lovardában a lovak kör alakú pályán 5,4 km/h sebességgel gyakorolnak. Így 8 perc alatt tesznek meg 6 kört. Mekkora a pálya sugara, a mozgás szögsebessége
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, dolgozat, Magyarázat
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) r= 1 m
n= 5 m
t= 2 perc= 120 s
T=?; f=?
Keringési idő: T=t/n= 120/5 = 24 s
T= 24 s
Fordulatszám: f=1/T= 1/4= 0,0417 1/s
f= 0,0417 1/s

2) f=4200/perc= 70Hz vagy 1/sec
v= 88 m/s
r=2
r=v/2*pi*f= 88/2*3,14*70= 0,2 m= 20 cm

3) f= 3000/perc= 50Hz vagy 1/sec
r=15 cm= 0,15m
v=?
v=2*pi*r*f=2*3,14*0,15*50= 47,1 m/s

4) v=5,4km/h= 1,5m/s
t=8perc= 480s
n=6
T=?
ω=?
r=?
T=t/n= 480/6= 80s
ω=2*π/T= 2*3,14/80= 0,0785 rad/sec
r=v/ω= 1,5/0,0785= 19,1 m
0