Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek 8. osztályos lányom ezt a feladatot kapta

Főoldal » Általános iskola » Matematika
289
Zsuzsi most ötször olyan idős, mint amikor a bátyja annyi idős volt, mint ő most. Amikor ő annyi idős lesz, mint a bátyja most, akkor összéletkoruk 88 év lesz. Hány éves most a lány? Hát a bátyja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Zsuzsi életkora akkor, amikor a bátyja annyi idős volt, mint ő most: `x`

Zsuzsi életkora most: `5x`

eltelt évek azóta: `5x-x=4x`

a bátyja most: `5x+4x=9x` mert ugye a bátyja `4x` idővel ezelőtt volt annyi, mint Zsuzsi most

mikor lesz annyi idős, mint a bátyja most?

`9x-5x=4x` év múlva lesz annyi

tehát mindkettejük mostani életkorához hozzá kell adni `4x`-et, és úgy lesz a kettejük összege `88`

`5x+4x+9x+4x=88`

`22x=88`

`x=4` év

tehát:

Zsuzsi életkora most: `5*4=20` év

a bátyja életkora most: `9*4=36` év

És kész. Le is ellenőrizheted, jó lesz, ha minden igaz.
1