Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszives

Főoldal » Középiskola » Kémia
309
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

9/1-es feladatra az egyenletek:
(1): C₃H₇OH + Li → C₃H₇OLi + 0,5 H₂ (lítium-propanolát képződik)
(2): 2 C₂H₅COOH + Be → (C₂H₅COO)₂Be + H₂ (berillium-propionát képződik)
(3): C₃H₈O₃ + 3 C₁₅H₃₁COOH → (C₁₅H₃₁COO)₃C₃H₅ + 3 H₂O (glicerin-tripalmitát képződik) !

A glicerin-tripalmitát egy állati eredetű (zsírszerű anyag), de fehér por, tehát szilárd!

9/10-es feladat: Reagál a (2)-es egyenletben 0,9×2,0=1,8 gramm tiszta berillium, ez n(Be)=1,8/9,012=0,1997 mol-nyi fém, ebből az egyenlet szerint ugyanannyi mol hidrogéngáz képződik, amely: V(H₂)=(22,41 dm³/mol)×0,1997 mol=4,476 dm³ térfogatú hidrogént jelent normál állapotban, tehát ennyi fog fejlődni! :)
Módosítva: 8 hónapja
0

Lemaradt a LiOH-os egyenlet:

ez pedig a következő
C₂H₅COOH + LiOH → C₂H₅COOLi + H₂O (a folyamatban lítium-propionát keletkezett) ! :)

Elnézést kérek, hogy ezt lehagytam, bocsesz!
Módosítva: 8 hónapja
0