Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítésg matek feladat megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
267
Egy könyvtárban az első polcon 120 könyv van. Minden következő polcon 15-tel több könyv található, mint az előzőn.
Hány könyv van a 10. polcon?
Összesen hány könyv van az első 10 polcon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Megint számtani sorozatról van szó.
A tizedik polcon: a₁₀=a₁+(10-1)×d=120+9×15=120+135=255 , tehát 255 db könyv van a 10. polcon!
Összesen pedig: S₁₀=10/2×(120+255)=5×375=1875 , tehát az első tíz tag összege miatt 1875 db könyv van összesen! :)

Remélem érthető a levezetés és tudtam segíteni!
1