Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolás! Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
292
Két kérdésem lenne! Tudnátok segíteni?

1.Híg sósavba 1,2 gramm magnéziumot teszünk. A magnézium teljes mennyisége elreagál. A reakció során fejlődő gázt klórgázzal reagáltatjuk.

Hány gramm anyag keletkezik?

2.20 °C-on telített konyhasóoldatból és desztillált vízből 200 cm3 10 tömeg%-os oldatot készítünk.

Mekkora térfogatú folyadékokat kell összeöntenünk?

A 10 tömeg%-os konyhasóoldat sűrűsége 1,071 g/cm3, a telített oldat sűrűsége 1,18 g/cm3. Tudjuk még, hogy 20 °C-on 100 g víz 36 g konyhasót old fel.

Előre isköszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Zsombi!

1. feladat: Mg + 2 HCl → MgCl₂ + H₂ az egyenlet, (1,2/24,3)×1=0,0494 mol hidrogéngáz fog keletkezni, ez ugyanennyi mól klórral reagál és kétszerannyi mól HCl fog képződni, ami 0,09877 mol, tömege pedig: m(HCl)=0,09877×36,46=3,601 gramm lesz! Utóbbi egyenlete: H₂ + Cl₂ → 2 HCl!

2. feladat: "V" cm³ telített oldat (1,18×V) grammnyi, 136 g oldatában 36 g só van, akkor (1,18×V) g-ban van (0,3124×V) g só.
A 10 tömeg%-os oldatra: Tömege (200×1,071)=214,2 gramm, melyben megtalálható tizedannyi, azaz 21,42 gramm só.
Felírható a következő egyenlet: (0,3124×V)+ 0=21,42 , miből V=(21,42/0,3124)=68,57 cm³ jön ki a telített sóoldat térfogatára!
A tömegekre pedig felírható: (1,18×68,57)+m(víz)=214,2 → ebből m(víz)=(214,2-80,91)=133,29 g a hozzáadandó víz tömege, térfogata ugyanennyi, csak cm³-ben! Tehát 68,57 cm³ telített oldathoz kell hozzáönteni 133,29 cm³ vizet! :)


Remélem a levezetések így már érthetőek lesznek!
(Ui.: Fontos! Csak tömegeket lehet összeadni, térfogatokat nem!)
0