Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajnal Imre verseny

Főoldal » Középiskola » Matematika
297

S= 1/2 + (1/3 + 2/3) + (1/4 + 2/4 + 3/4) +***+( 1 100 + 2 100 +***+ 99 100 )=

A) 2725

B) 2475

C) 2985

D) 3975

E) 4950
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ránézünk nyers erővel:
    • `1 / 2 = 0.5`
    • `1 / 3 + 2 / 3 = 3 / 3 = 1`
    • `1 / 4 + 2 / 4 + 3 / 4 = 6 / 4 = 1.5`
    • `1 / 5 + 2 / 5 + 3 / 5 + 4 / 5 = 10 / 5 = 2`

Innen megállapíthatjuk, hogy egy számtani sorozattal van dolgunk, ahol `n = 100` és `d = 0.5`.

Fentebb láttuk, hogy az első elemhez nem adunk össze semmit, ezért `a_1 = 0`

Tehát az utolsó elem `a_100 = a_1 + (n - 1) * d = 0 + (100 - 1) * 0.5 = 99 * 0.5 = 49.5`

Az összeg pedig `S_100 = ((a_1 + a_n) * n) / 2 = ((0 + 49.5) * 100) / 2 = (49.5 * 100) / 2 = 4950 / 2 = color(red)2475`

Ellenőrzés:
irb(main):021> [*1..100].map{|i|[*1...i].map{|j|j.fdiv i}.sum}.sum
=> 2475.0

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)
-1