Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítésg matek feladat megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
283
A 33-nál nagyobb páros számokat növekvő sorba állítva számtani sorozatot kapunk.
a.) Melyik szám ennek a sorozatnak az első tagja?
b.) Mennyi itt a differencia?
c.) Melyik szám e sorozat 77. tagja?
d.) Hányadik tagja ennek a sorozatnak az 1948?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont: Az első páros szám, azaz az első tag a 34 lesz!

b; pont: A differencia kettő (d=2), mert kettesével jönnek ki a páros értékek a sorozatban, pl. 34, 36, 38, 40, 42, stb...

c; pont: a₇₇=a₁+76×d=(34+76×2)=34+152=186 lesz a 77. tagja a sorozatnak!

d; pont: 1948=34+(n-1)×2 egyenletet kell megoldani → (n-1)×2=1914 , (n-1)=957 , tehát n=958, a 958. tagja a sorozatnak az 1948! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetéseimmel!
1