Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Terület mérőszám számítás!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
241
Határozza meg az y=x²-7x+12 göbre és a koordinátatengelyek által bezárt véges terület mérőszámát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ábrázolod a függvényt. Látod, hogy a függvény tart 0-tól 3-ig majd egy negatív intervallumban 3-tól 4-ig. Mind két rész területét külön ki kell számolni.

`"T"_1=int_0^3(x^2-7x+12)dx=[x^3/3-(7x^2)/2+12x]_0^3=(3^3/3-(7*3^2)/2+12*3)-(0^3/3-(7*0^2)/2+12*0)=(9-63/2+36)-0=27/2`

`"T"_2=int_3^4(x^2-7x+12)dx=[x^3/3-(7x^2)/2+12x]_3^4=(4^3/3-(7*4^2)/2+12*4)-(3^3/3-(7*3^2)/2+12*3)=(64/3-56+48)-(9-63/2+36)=-1/6`

`"T"_"összes"=|"T"_1|+|"T"_2|=27/2+1/6=color(red)(41/3)`
1