Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög és körszelet.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
292
Számítsa ki annak a körszeletnek a területét melyet egy olyan körből szeltünk le amit egy 61 cm átfogó hosszúságú derékszögű háromszög köré írtunk és a körszelet íve a rövidebbik befogóval szemben helyezkedik el. Azt tudjuk, hogy a háromszög területe 330 cm².

Feladatok:

Határozzuk meg a két befogó hosszát.
Határozzuk meg a körszelet területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`T=(ab)/2` = 330 `cm^2` `to` `ab=660`

`a^2+b^2=61^2`

`a^2+2ab+b^2` = `61^2+2*660` = 5041 = `(a+b)^2`

`a+b=root()(5041)` = 71

`a(71-a)=660`

`a^2-71a+660=0`

`a_(1,2)=(71 pm root()(71^2-4*660))/2` = `(71 pm 49)/2`

Az oldalak hossza tehát 60 és 11 cm.

A kör átmérője az átfogó, a sugár tehát 30,5 cm.

Ábra.

`tanalpha=11/60` `to` `alpha` = 10,39°

`2*alpha` = 20,78°

A körcikkből kivonjuk a háromszög területét.

Körcikk: `r^2*pi*(2alpha)/360`

Háromszög: `r^2*sin(2alpha)/2`

T = `30.5^2*3.14*20.78/360-30.5^2*sin(20.78)/2` = 3,67 `cm^2`
1