Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
252
A behelyettesítő módszerrel oldja meg az alábbi egyenletrendszert!

1. egyenlet:
4x - 5y= -8

2. egyenlet:
2x + 10y = -4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

I. 4x-5y=-8

II. 2x+10y=-4

A második egyenletben fejezzük ki x-et, ezt behelyettesítjük az elsőbe:

II. /:2 `to` `x+5y=-2` `to` `x=-2-5y`

I. `4*(-2-5y)-5y=-8`

`-8-10y-5y=-8` összevonás

`-8-15y=-8` /+8

`-15y=0` /:-15

`y=0`

Visszahelyettesítesz bármelyikbe (legyen az első):

`4x-0=-8` /:4

`x=-2`

Megoldás:

`(-2;0)`.
-2