Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
253
Az egyenlő együtthatók módszerével oldja meg az alábbi egyenletrendszert!

1. egyenlet:
3x + 2y= -1

2. egyenlet:
-2x + y= 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. 3x+2y=-1

II. -2x+y=4

Másodikat szorzod kettővel:

II. -4x+2y=8

Kivonod a másodikból az elsőt:

-4x+2y-(3x+2y)=8-(-1)

Összevonás:

-7x=9 /:(-7)

`x=-9/7`

Visszahelyettesítesz bármelyik egyenletbe (legyen az első):

`3*(-9)/7+2y=-1`

Kisebb átalakítások:

`-27/7+2y=-7/7` /+`27/7`

`2y=20/7` /:2

`y=10/7`

Megoldás: `(-9/7;10/7)`


-2