Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkagúla számítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
257
Egy szabályos négyoldalú gúla oldalélei 10 cm hosszúak, az oldalélek az alaplap síkjával 52°-os szöget zárnak be.

a) Számítsd ki a gúla magasságát és az alapélének hosszát!

b) Mekkora térfogatú részekre vágja a gúlát az a sík, amelyik párhuzamos az alaplapjával, és attól 2 cm távolságra van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont megoldása:
Felírható koszinusz szögfüggvénnyel: cos 52⁰=(a×√2/2)/10 , ebből (a×√2)/20=0,6157 , tehát a=8,707 cm az alapéle!
A gúla magassága pedig: 6,157²+M²=10² miatt M²=100-37,904=62,096 , tehát gyököt vonva M=7,88 cm a magassága!

b; pont megoldása:
Hasonlósággal felírható, hogy b/a=x/(10-x) , ahol "b" a csonkagúla fedőéle , de még felírható, hogy 5,88/b=7,88/a szintén hasonlóság miatt, utóbbiból b=(5,88×a)/7,88=51,1972/7,88=6,497 cm jön ki a fedőél hosszára, ezért a kis felső gúla térfogata v(gúla)=(6,497²×5,88)/3=82,736 cm³ lesz, míg ha az eredeti nagy gúláé V(gúla)=(8,707²×7,88)/3=199,132 cm³ volt, akkor a kettő különbsége fogja kiadni a keresett csonkagúla térfogatát: V(csonkagúla)=199,132-82,736=116,396 cm³ lesz!

Összegezve: A sík az eredeti gúlát egy 82,736 cm³-es kisebb gúlára és egy 116,396 cm³-es csonkagúlára fogja felosztani! :)
0