Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
220
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sorosan kapcsolt ellenállásokon azonos áram folyik. Az egyes sorosan kapcsolt ellenállásokon eső feszültségek összeadódnak és ez adja az áramforrás feszültségét.
Az R1=80 Ω-os ellenálláson eső feszültség: U1=I·R1=0,1·80=8 V
Az R2=160 Ω-os ellenálláson eső feszültség: U2=I·R2=0,1·160=16 V
Az áramforrás feszültsége e két feszültség összege: U=U1+U2=8+16=24 V
Vagy kiszámíthatod úgy is, hogy a sorosan kapcsolt ellenállások eredője az egyes ellenállások összege: Re=R1+R2=80+160=240 Ω
Az eredő ellenállás szorozva az árammal adja az áramforrás feszültségét: U=I·Re=0,1·240=24 V
Módosítva: 9 hónapja
1