Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalúan mozgó halász

Főoldal » Középiskola » Fizika
229
A feladat kérdése a következő:
Egy halász felfelé evez a folyón. A híd alá érve vízbe esik a sapkája, de ezt csak fél óra múlva veszi észre. Visszafordul és a hídtől lefelé 5km-el találja meg.
Mekkora a folyó sodrásának és a halász evezésének sebessége, ha azok végig állandóak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
folyó sebessége: v₂
Halász evezésének sebessége:v₁
Halász evezésének sebessége felfele:v₁-v₂,
Halász evezésének sebessége lefele:v₁+v₂,
h=1/2 óra múlva a sapkája a hídtól 5 km :2=2,5 km-re van, így a folyó sodrásának sebessége:v₂=2,5 km : 1/2 h = 5 km/h
v₁ = a halász evezésének sebessége pedig bármekkora lehet.
0