Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számitás

Főoldal » Középiskola » Kémia
239
2,0 ph-ju oldat 3 dm3-ének előállitásához mekkora téfogatu 20 m/m %-os 1,1g/cm3 sürüségü sósavra van szükség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

pH=2,00 esetén (H₃O+)=0,01 mol/dm³ , mivel ez 1000 cm³-ben van, így 3000 cm³-ben a háromszorosa, azaz 0,03 mol sav van jelen (ugyanennyi mol oxóniumion is, mert erős sav a sósav) , ez m(HCl)=36,46 g/mol×0,03 mol=1,094 g , 100 g oldatban van 20 gramm HCl, akkor 1,094 g HCl van (1,094/20)×100=5,469 g oldatban, aminek a térfogata → V(20% HCl)=5,469 g/(1,1 g/cm³)= 4,972 cm³ , ennyi kis mennyiséget kell felhígítani vízzel 3 dm³ (3000 cm³)-re! :)
0