Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pénzügyi számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
301
Egy megtakarítási számlán évente 200 000 Ft-ot helyeznek el, 5 évig, de a bank évi 5% kamatot fizet féléves tőkésítéssel. Mennyi lesz az összeg az 5. év végén?

Válaszokat előre is köszönöm! =)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, gyűjtőjáradék
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Féléves kamat:
gyök alatt(1,05)=1,024695 (2,4695%)

5év múlva az összeg lesz:
(...((200000*1,024695²+200000)*1,024695²+200000)*1,024695²+...+200000)*1,24695²=
=200000*1,024695^10+200000*1,024695^8+...+200000*1,024695²=
=200000*1,05^5+200000*1,05⁴+...+200000*1,05²+200000*1,05=
=255256,3125+243101,25+231525+220500+210000=1 160 382,5625~1 160 385 Ft
2

`"r"_"eff"=(1+r/2)^2-1=(1+"0,05"/2)^2-1="0,050625"`

`"A"="C"*((1+"r"_"eff")^"n"-1)/("r"_"eff")=200.000*((1+"0,050625")^5-1)/"0,050625"=color(red)(1.106.507 \ "Ft")`
Módosítva: 9 hónapja
2