Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
259
Valaki tudna ezeknek a feladatoknak a megoldásában segíteni? Előre is köszönöm!

Számítsuk ki a klórgáz hidrogéngázra vonatkoztatott sűrűségét normál körülmények között!

Melyik nagyobb térfogatú: 1,0 kg hélium- vagy 0,5 kg hidrogéngáz azonos körülmények között?
Mekkora a tömege 4,00 cm³ standardállapotú hidrogéngáznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A klórgáznál: d=M(Cl₂)/M(H₂)=70,9 g/mol/2,02 g/mol=35,1 a relatív sűrűség hidrogénre!

n(He)=1000 g/4 g/mol=250 mol ; n(H₂)=500 g/2 g/mol=250 mol, tehát egyenlő a mólszámuk, egyenlő a térfogatuk is!
n(H₂)=V/V(m)=4,00/24.500=1,6327×10-⁴ mol, a tömege m(H₂)=1,6327×10-⁴ mol×2,02 g/mol=3,298×10-⁴ g=0,3298 mg a tömege ennyi térfogatú hidrogéngáznak! :)

0