Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teleszkópos-sorozatok (vagy valami ilyesmi)

Főoldal » Középiskola » Matematika
900
A következő sorozat összegét (ha jól tudom) kellene megadni, amit egy teleszkópos módszerrel kellene bebizonyítani. Ebben k érném segítségeteket!

1/1*4+1/4*7+1/7*10+...+1/121*124
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt arra kell rájönni, hogy az 1*4 a nevezőben akkor kerül elő, amikor az 1 és 4 nevezőjű törteket összeadjuk/kivonjuk egymással/ból. Tehát ha a két tört 1/1 és 1/4, akkor ezek összege/különbsége olyan tört lesz, ahol a nevező 1*4. Vonjuk ki őket egymásból: 1/1 - 1/4 = 4/(1*4) - 1/(1*4) = 3/(1*4), de nekünk 1/(1*4) van, erre kicsit később visszatérünk, hogy hogyan korrigáljuk.

Nézzük a következő törtet, ehhez az 1/4 és 1/7 különbségét vesszük: 1/4 - 1/7 = 7/(4*7) - 4/(4*7) = 3/(4*7), itt is az 1/(4*7)-re kellene majd eljutni.

1/(7*10) esetén: 1/7 - 1/10 = 10/(7*10) - 7/(7*10) = 3/(7*10). Itt már nem nehéz kitalálni, hogy a többi törtnél is így fog működni.

Tehát; először szorozzuk meg a fenti összeget 3-mal, de hogy értéke ne változzon, osszuk is el:

(3/(1*4) + 3/(4*7) + 3/(7*10) + ... + 3/(121*124))/3

Az összegen belüli tagokat a fenti számítások szerint le tudjuk cserélni:

(1/1 - 1/4 + 1/4 - 1/7 + 1/7 - 1/10 + ... + 1/121 - 1/124)/3

Az 1/1 és -1/124 tagokat kivéve mindenkinek megvan a párja, amik így kioltják egymást (például -1/4 +1/4=0), így az egészből ez marad:

(1/1 - 1/124)/3, ezt pedig már ki tudod te is számolni.
1